Імунітет для холодного сезону: які вітаміни обрати?

Вітаміни для підвищення імунітету взимку та восени

Коли наступає осінь або зима, більшість із нас задумується про корисні добавки, щоб наш організм, особливо імунітет був сильнішим до хвороб. Погодьтеся, що хворіти ніхто не любить. Ви можете звернутися до вашого лікаря, щоб дізнатися, які вітаміни ваш організм потребує найбільше. Читайте далі нашу статтю, щоб дізнатися, що ще рекомендовано додавати до раціону, а також, які існують інші заходи для підтримки загально здоров’я під час холодного сезону.

Корисні добавки для зміцнення імунітету 

Безумовно, що осінь це найактивніша пора, коли більшість дітей та студентів повертаються у навчальні заклади, а  на роботі ми маємо надолужувати літні ліниві дні. Якщо додати до наших буднів ще різке похолодання, то ми отримаємо високий рівень отримати застуду, грип та втому. Остаточних ліків проти звичайної простуди не існує, але ми можемо підвищити рівень нашого імунітету та потенційно зменшити неприємні симптоми завдяки корисним добавкам. 

Які вітаміни потрібно пити в прохолодну пору року:

  • Вітамін С – найголовніша корисна добавка для вашого імунітету, яка зменшує запалення та сприяє загоєнню. Також додаткове приймання вітаміну С може запобігти та зменшити тяжкість вірусних інфекцій дихальних шляхів.
  • Вітамін D – відомий за назвою як сонячний вітамін. Корисний тим,  що може допомогти захистити від інфекцій дихальні шляхи. Також ця добавка може сприяти функціонуванню імунних клітин, включаючи Т-клітини та макрофаги, які захищають наш організм від патогенів.
  • Комплекс вітамінів групи B – включає 8 важливих вітамінів B, які підтримують ефективну роботу організму та відіграють ключову роль у загальному самопочутті, а саме: підвищує рівень енергії, підтримує здорову роботу мозку та травлення.
  • Цинк – його варто приймати, але не надто багато. Він корисний тим, що перешкоджає розмноженню деяких вірусів та застуди. Зазвичай ви можете знайти цинк у таких харчових продуктах, як яловичина, устриці та яйця тощо. Важливо: високі дози цинку можуть спричинити нудоту та порушення смаку.
  • Омега-3 жирних кислот – знижує ризик хвороб і запалень.  Також ці корисні жирні кислоти можуть допомогти поліпшити пам’ять та роботу мозку. А ось дефіцит омега-3 може викликати втому, сухість шкіри, перепади настрою та депресію, особливо взимку.

Окрім вище перелічених вітамінів, ви можете додати до свого раціону наступні корисні харчові продукти:

  • Імбир – він допомагає при нудоті, розладі шлунка та має протизапальні властивості, що можуть полегшити симптоми застуди, грипу та головного болю. Ба більше, імбирні термогенні властивості допомагають зігрітися й запобігти ознобу.
  • Бузина – ця лікувальна рослина може бути корисною в сезон застуди та грипу, адже вона підтримує імунітет і доступна у вигляді рідини, капсул або чаю. 
  • Часник – улюблений інгредієнт у кулінарії, проте він відомий своїми властивостями підтримки імунітету. Окрім вітамінів С і В6, селену та клітковини, він містить аліцин, який покращує імунну функцію. Ви можете використовувати добавки з часником у капсулах або таблетках – зручний спосіб додати його до свого раціону для підтримки здоров’я.
  • Цитрусові: відмінне джерело вітаміну С, який підтримує імунітет, підвищуючи виробництво лейкоцитів.
  • Броколі: багаті вітамінами, мінералами та антиоксидантами, є одним із найкорисніших овочів для здоров’я.
  • Шпинат: містить вітамін С і антиоксиданти, які зміцнюють імунну систему.
  • Мигдаль: природне джерело вітаміну Е, важливого для підтримки імунітету.
Використані джерела:

https://www.health.com/supplements-for-colds-7973466

https://ods.od.nih.gov/factsheets/ImmuneFunction-HealthProfessional

https://inspiredhealth.co.uk/blogs/wellness/what-supplements-do-you-need-in-autumn-and-winter

Схожі записи